Hakkımızda

Ekolojik Yaşam Merkezi

5 Haziran 2018 Dünya Çevre Günü’nde açılışı yapılan Ekolojik Yaşam Merkezi, Eğitim Mahallesi Hakkı Bey Sokak adresindeki Kemal Sunal Parkı içerisinde yer almaktadır.

Ekolojik Yaşam Merkezi’nde “ekolojikyasam.kadikoy.bel.tr” web sitesi üzerinden duyurular yapılarak; farklı yaş gruplarına yönelik atık yönetimi, iklim değişikliği, ekoloji ile doğal yaşam konularında hafta içi ve hafta sonu eğitim ve atölye çalışmaları gerçekleştirilmektedir.


EKOLOJİK YAŞAM MERKEZİ BROŞÜRÜ


Ekolojik Yaşam Merkezi Projesi

Toplamda 60 m2’den oluşan Ekolojik Yaşam Merkezi Binası ev sahipliği yaptığı teorik ve uygulamalı eğitimlere uygun; ekolojiyi gözeten, sürdürülebilirliğin sağlandığı, biyo-iklim odaklı tasarım ilkeleri doğrultusunda tasarlanmıştır.

Yapı malzemesi olarak, doğal, sağlıklı, ısı performansı ve enerji verimliliği yüksek, depreme ve yangına dayanıklı, ekolojik ayak izi düşük olan saman balyası tercih edilmiştir. Yapının inşası yığma saman balyası, şerbetli saman, sıkıştırılmış toprak ve doğal sıva teknikleri kullanılarak farklı alanlardan 40 gönüllünün katılımları ile birlikte tamamlanmıştır. Isıtma ve soğutma mekaniğinde ısı pompası tercih edilirken, aydınlatma için pasif güneş konumlandırması, rüzgar türbini ve su hasadı için yağmur suyu toplama sistemi projelendirmede yer almıştır.

Ekolojik temaların bir araya getirildiği alanda; çocuklara hayvan sevgisinin kazandırılması için kümes, toprağa dokunmak ve ekim-dikim çalışmalarından verim alabilmek için yükseltilmiş bitki yatakları da bulunmaktadır.

“Ekolojik Yaşam Merkezi Projesi” 2018 Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Yarışması’nda yapısal özelliklerinin yanı sıra kentte eksikliğini hissettiğimiz eğlenceli ve bilimsel ekolojik eğitim ortamı sunması nedeniyle; Sağlıklı Şehir Planlaması Kategorisi ödülüne layık görülmüştür. Proje Türkiye’deki ilk yerel yönetim uygulamasıdır.

 

Eğitim-Atölye Adı

Hedef Kitle

Eğitim İçeriği

Doğal Krem Atölyesi

Yetişkin

Doğal malzemeler ve doğal yağların kullanım alanları aktarılır, katılımcılarla birlikte uygulamalı olarak kremler hazırlanır.

Doğal Malzemelerle Temizlik Atölyesi

Yetişkin

Yetişkinlerin yaşam alanlarının pratik yöntemlerle ekolojik hale getirilmesi için teorik ve uygulamalı olarak doğal malzemelerle temizlik malzemelerin yapımı gösterilir.

Fermente Turşu Atölyesi

Yetişkin

 

Geçmişten günümüze kullanılan bir saklama yöntemi olan turşulamanın incelikleri, kimyasal reaksiyonlar ve farklı teknikler hakkında bilgi verilir; uygulama aşamasında katılımcılarla turşu kurulur.

İleri Dönüşüm Etkin likleri

Yetişkin

 

Bozulmuş, sökülmüş ya da kullanılmayan eşyalar 3 farklı etkinlikle değerlendirilir.

Repair Cafe: Bozulan her türlü elektronik veya analog alet tamir edilir.

Beraber Dikelim: Modası geçmiş, bedeni daralmış, sökülmüş, küçülmüş her türlü giysi tadilatı yapılır.

\t\t\t

Takas Şenliği: Kullanılmayan eşya, kitap, giysi ve evde yapılan yiyecekler getirilerek, başka bir eşya ya da ürünle değiştirilir. Artan malzemeler ihtiyaç sahiplerine ücretsiz ulaştırılır.

Permakültür Eğitimi

Yetişkin

Permakültürün temel ilkelerinin ve şehir uygulamalarının nasıl yapılabileceğine dair genel bir bilgi sunulur.

Tıbbi Çaylar Atölyesi

Yetişkin

Tıbbi çayların özellikleri, hazırlama yöntemleri ve hazırlık aşamasında dikkat edilecek noktalar uygulamalarla gözlemlenir.

Atıksız Yaşam Atölyesi

 

Yetişkin

İklim krizinin etkilerinden, gezegen üzerindeki ayak izlerinden, az etki hareketinden, atıksız yaşamın 5 temel adımından bahsedilip bitkisel beslenmenin önemi ve plastiklerin zararları üzerinde durulacaktır. Eğitimin sonunda atıksız banyo ve mutfakta kullanılabilecek ürünler incelenecektir.

Geleneksel Yöntemlerle Kağıt Yapma Atölyesi

Yetişkin

Atölye iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kağıdın tarihçesi, Türk kağıdı, el yapımı kağıt malzemeleri ve hamur çeşitleri anlatılmaktadır. İkinci bölümde ise uygulamalı geleneksel sürdürülebilir yöntemlerle el yapımı kağıt yapılmaktadır.

Bahçıvanlığın Rehberi Eğitimi

Yetişkin

Toprak Yapısı ve Bitki Besleme Yolları, Tohum Üretimi ve Bitki Elde Etme Yolları, Sebze Yetiştiriciliği, Bitkilerde Hastalık ve Zararlılarla Karşı Doğal Koruma Yöntemleri ana başlıklarında detaylı bilgiler verilerek, uygulamalar yapılmaktadır.

Bahçecilik, Ekim- Dikim Eğitimi

4-14 yaş

Öğrencilere toprak, bahçe, tohum, fide kavramları ile kompost ve budama teknikleri anlatılır, ekim-dikim etkinlikleri gerçekleştirilerek, bahçecilik pratikleri kazandırılır.

Mevsimsel Aromaterapi Atölyesi

Yetişkin

Aromaterapinin modern uygulamalardan tarihsel süreci, kullanım alanları, güvenlik, sağlık ve günlük hayatımızdaki yeri hakkında bilgiler verilerek uygulamalar yapılmaktadır.

Ekolojik Robot Terra ile Uygulamalı Bilim

8-14 yaş

Alternatif eğitim yöntemleri kullanılarak üç aşamadan oluşan eğitimde; geri dönüşüm, yenilenebilir enerji kaynakları ve enerjinin korunumu anlatılır.

Evdeki Atıkları Sıfırla, Kendi Sebzeni Yetiştir!

4-14 yaş

Atıklarını sıfırlayan bir çocuğun hikâyesi olan Deniz’in Sıfır Atık Kitabı’nda evdeki atıkların nasıl azaltıldığını incelenir, atık malzemelerle saksılar tasarlanır ve kompostlu toprak kullanılarak saksılara bitkiler dikilir.

İklim Değişikliği için Çizgi Öykü Atölyesi

8-11 yaş

“Ekolojik ayak izi nedir? Nasıl hesaplanır ve azaltmak için neler yapabiliriz?” sorularının paylaşılacağı atölyede iklim değişikliği konusunda farkındalığı artırmak için çizgi öykü yazma ve resimleme çalışması yapılır.

Muhteşem Dönüşüm Esencanla Kompost Eğitimi

4-14 yaş

Organik atıkların solucanlar ile tekrar toprağa ve doğaya dönüştürülebilen ürünler olduğu, döngünün ürünü olan kompostun elde edilme yöntemleri teorik ve uygulamalı olarak aktarılır.

Okul Çantandaki Atıkları Sıfırla, İleri Dönüştür!

4-14 yaş

Atıklarını sıfırlayan bir çocuğun hikâyesi olan Deniz’in Sıfır Atık Kitabı okunarak, tekrar kullanmak için ayrıştırılan atık malzemelerle kuş yuvası, kalemlik, oyuncak robot gibi yeni ürünler tasarlanır.

Kompost Türleri ve Uygulama Şekilleri

Yetişkin

Kentte ve kırsalda kendi verimli toprağını yaratmanın yöntemlerinden biri olan “kompost”u ve kompost türleri incelenmektedir. Kendi kompostumuzu nasıl oluşturabileceğimizi, kompost kutularının nasıl tasarlanacağı öğretilmektedir.

Konu Başlıkları;

  • Kompost nedir?
  • Neden kompost yapmalıyız?
  • Kompost çeşitleri nelerdir?
  • Hangi maddeler hangi kompost türlerine dahil edilebilir?
  • Evde kompost yapmak için nelere ihtiyaç vardır?
  • Kompost çıktıları nasıl değerlendirilir?

Sıfır Atık Atölyesi

4-14 yaş

Katılımcıların araştırma, yaratıcılık ve tasarım yeteneklerinin geliştirilmesi için geri dönüşebilen malzemeler tanıtılır, değerlendirme yöntemleri hakkında bilgi verilir. Atıklardan atölye çalışması gerçekleştirilir.

Soso ile Kompost Atölyesi

4-14 yaş

Soso’nun Kompost Kitabı’ndaki solucan Soso’nun eğlenceli hayat hikâyesi aracılığıyla her gün mutfaklarımızdan çıkan organik artıklarla nasıl kolayca kompost yapılabileceği keşfedilir.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Atölyesi

4-14 yaş

Doğa dostu materyallerin kullanıldığı farklı atölyeler ile günlük hayatımızdaki şifalı çiçekler incelenerek, masal anlatımı esnasında yeryüzü şekilleri ve yağmur gibi doğa olaylarının oluşumu aktarılır.

 

Ekolojik Yaşam Merkezi’ndeki güncel eğitim ve atölye programını öğrenmek ve katılım sağlamak için “ekolojikyasam.kadikoy.bel.tr” adresini ziyaret edebilir, ilet işim bilgilerini kullanarak bizlere ulaşabilirsiniz.

İletişim

Adres: Eğitim Mahallesi Hakkı Bey Sokak No:8/1 Kadıköy/İSTANBUL

Telefon: 0216 356 25 82

e-posta: [email protected]